Chile

Om Chile

Chile ligger i den sydvestlige del af det sydamerikanske kontinent med grænser til Peru i nord, Bolivia i nordøst og Argentina i øst. Chile er det syvende største land i Sydamerika med et areal på 756.096 kvadratkilometer. Chile er et langt smalt land som ligger langs med verdens længste bjergkæde, Andesbjergene på østsiden og verdens dybeste ocean, Stillehavet mod vest. Landet strækker sig over 4300 km fra nord til syd, mens det kun er mellem 90 og 440 km bredt. Chiles geografiske beliggenhed giver enorme kontraster i vejrforholdene og naturen. I landets nordlige del, Dominerer El Altiplano med sine ørkner og inkluderer Atacamaørknen, det tørreste område på jorden. I den centrale region ligger de to bjergkæder, Andesbjergene og Cordillera de la Costa, som dækker 80 procent af landets samlede areal. Andesbjergene har nogle af verdens højeste tinder, for eksempel Ojos del Salado Volcano på 6893 meter og Lullaillaco Volcano på 6739 meter, Tres Cruces på 6749 meter og Cerro Tupungato på 6635 meter.

Det er også i den centrale del af Chile at de mange dale ligger som er hjemsted for vindyrkningen. Her er også masser af floder med rivende strøm. Den sydlige region er kendt for sine mange store søer, stedsegrønne skove, snedækkede vulkaner og inter-oceaniske passager som Magellan Strædet, Beagle Kanalen og Drake Passagen.

Chile har i hele sin længde kyststrækninger vekslende mellem klipper og sandstrande. I Polynesien, 3700 kilometer vest for hovedlandet ligger Påskeøen, som er kendt for sine 887 bevarede monumentale Moai-statuer der er rejst af det tidlige Rapanui-folk.

 

 

Klima

På grund af Chiles lange udstrækning og geografiske beliggenhed nyder landet godt af et meget afvekslende klima. i landets centrale del hæmmer bjergkæden Cordillera de la Costa indflydelsen fra havet og Andesbjergene beskytter mod kontinental indflydelse. Havets nærhed giver et middelhavslignende klima med moderate temperaturer og store temperaturudsving mellem dag og nat. Sæsonen med nedbør varierer fra region til region. I nord regner det om sommeren og fra den central region til Patagonien i syd om vinteren. Det er varmest i den nordlige og centrale region mens det er køligt i syd. Chile har fire veldefinerede årstider hvor de varmeste måneder er fra oktober til april.

Hovedstad

Santiago er landets hovedstad og den største by med 6.1 millioner indbyggere. Santiago er også centrum for landets politiske, økonomiske, kulturelle og industrielle foretagender. Chile har et befolkningstal på næsten 17 millioner fordelt over hele landet. Landet er stærkt urbaniseret med 40% af befolkningen bosiddende i den centrale region. Her er hovederhvervene produktion af råmaterialer indenfor mineindustri, landbrug og fiskeri.

 

Etnicitet og folklore

De fleste chilenere er af europæisk eller blandet europæisk og indfødt herkomst. Mere end 90% af befolkningen er mestizer mens godt 6% tilhører den oprindelige indianske befolkning (Mapuche og Aymara).

Der er stor forskel på de fortravlede byboer i de store byer og indbyggerne som bor i dalene, kyst- og bjergegnene, hvor tempoet er langsommere og mere roligt. Trods det faktum at kun 8% af befolkningen taler engelsk er chilenerne utroligt imødekommende og venlige overfor fremmede. Det officielle sprog er spansk. Der er dog en tendens til at ”chilenisere” sproget og udvikle nye ord og ofte udelade de sidste bogstaver i et ord.

Andre sprog der tales i Chile inkluderer Mapudungún (mapucheindianernes sprog), Aymara (de infødtes sprog i den nordlige Andes-region) og Rapanui (det lokale polynesiske sprog på Påskeøen). Chile er kendt for sine fejringer af højtider, som primært består af religiøse festligholdelser og årsdage for byer og steder. Dette foregår oftest om sommeren. Der afholdes farverige festligheder med Aymara, Inca og katolske islæt I de nordlige regioner. Den mest kendte er Fiesta de la Tirana. På øen Chiloé fejres “tiraduras de casas” hvor man flytter rundt på placeringen af husene, i små fiskerlejer fejrer man San Pedro og i Valdivia og Valparaiso er der fester med fyrværkeri og oplyste skibe nytårsaften. I landområderne fejrer man høsten og i vindistrikterne fejres vinhøsten.

 

Det chilenske køkken

Chilenerne spiser typisk en simpel morgenmad, de spiser mere til frokost og igen får de en ”once”, te med brød, ved 5-6-tiden om eftermiddagen. Ofte senere på aftenen spiser de middag.

Brød er en fundamental bestanddel af den chilenske kost. De mest kendte varianter er hallullas, dobladitas og marraquetas. De populæreste ingredienser i den daglige madlavning er kød, alt fra havet, ris, kartofler, squash, løg, hvidløg, tomater og grøntsager som salat, koriander og persille. De mest anvendte krydderier er chili, paprika, hvidløg og spidskommen. I de senere år har Merkén vundet indpas. Merkén er et traditionelt Mapuchekrydderi fremstillet af en speciel chili som er soltørret og røget og iblandet korianderfrø. Dette er også blevet et populært eksportprodukt.

Nogle af de mest kendte retter er Cazuela-suppe med kød eller kylling og squash, kartoffel, grønne bønner og ris, Porotos con riendas som er bønner med nudler, Humitas som er dampet majs med løg indpakket i majsblade, Pastel del choclo som er det samme som Humitas men bagt i lerskåle. Det store hit på det chilenske middagsbord er Empanadas de Pino der er krydrede indbagte tærter med kød, kylling, løg, æg, oliven og spidskommen. På øen Chiloé laver man en lokal ret der hedder Chiloé curanto. Den består af oksekød, svinekød og fisk som er arrangeret i lag og indpakket i blade fra den lokale Nalcaplante og tilberedt over gloende varme klippestykker i et hul.

Typiske drikkevarer er vin, Pisco (Grappa), Chicha (lavet af æbler eller druer).

Deserter omfatter blandt andet Mote con Huesillo, kogt hvede med tørrede ferskner i sirup.

Sandwicher er en speciallitet og der finds mange af dem: Chacarero, Lomito, Barros Jarpa, Barros Luco, blot for at nævne nogle af dem. De består som hovedregel af en bolle med skiver af stegt, skært, mørt kød og forskellige grøntsager og saucer. Completos er det chilenske svar på vores hotdog. Den består af et brød med pølse samt hakket tomat, avocado og mayonnaice.
Sport
Nationalsporten i Chile er rodeo, selvom det ikke er godtgjort endnu om det er mere populært end fodbold. Det praktiseres ved at rytterne opstiller i halvmåneform og hvor et par ”huasos” (ryttere) så lassoer unge tyre.

Sport

Nationalsporten i Chile er rodeo, selvom det ikke er godtgjort endnu om det er mere populært end fodbold. Det praktiseres ved at rytterne opstiller i halvmåneform og hvor et par ”huasos” (ryttere) så lassoer unge tyre.

Håndværk

Det mest populære kunsthåndværk blandt turister er det som er fremstillet af Lapis Lazuli. Lapis Lazuli er en blå halvædelsten som udvindes ved foden af bjergene i Coquimbo-regionen. Stenene bliver bearbejdet individuelt og brugt i smykkeproduktion og ornamenter med dyrefigurer, vaser og mosaikker. Lapis Lazuli er en temmelig unik halvædelsten som kun findes i Chile og Afghanistan.

Typisk kunsthåndværk laves også af uld fra lama og får og farvet hestehår, der laves keramik og figurer af vulkansk klippe og masser af brugsting af lokale træsorter, sølv og kobber. I Chile anvendes stadig de ældgamle håndværksmæssige forarbejdningsteknikker uden brug af maskiner.